Det är en speciell tid just nu, och så här i lugnet före stormen funderar många på hur vi ska rigga så att det blir så bra som möjligt för barn och ungdomar, trots allt.
Barn, liksom vuxna, påverkas stort av Coronaviruset. Vardagen förändras, träningar och andra fritidsaktiviteter upphör, kontakter IRL ska minskas och snart kanske skolan stänger även för de mindre barnen. Att oron i samhället ökar undgår ingen och kan förstås vara jätteskrämmande.
Vi vuxna bör därför agera på bästa möjliga sätt för att lugna och styra upp. Många saker är självklara, men kanske ändå kan försvinna i turbulensen, och blir en utmaning om det drar ut på tiden. Det finns sådant som vi vet är särskilt viktigt, både till vardags och i kris, och det bör vi alla se till att hjälpa barn och ungdomar med nu.
- Rutiner och struktur, att hitta en ny vardag så likt som möjligt som i vanliga fall, både skoltid och fritid.
- Information, lagom mycket, nyanserad och åldersanpassad. Inkl hjälp att hantera allt som sköljer över via olika media, skrämmande bilder, sanna/falska uppgifter etc.
- Fysisk aktivitet: att röra på sig ökar välmående och minskar oro.
- Omtanke och trygghet, någon att prata med om sina tankar och oro, någon som bryr sig.
Vi behöver också särskilt uppmärksamma de barn som inte har stöd på hemmaplan, där ökad tid hemma kanske i sig är en ökad påfrestning eller till och med en risk, och där insyn och stöd nu försvinner. Alla kan och bör ställa sig frågan: vilka barn har jag i min närhet?
För socialtjänstens barn- och familjeverksamhet återstår det att se hur detta kommer att utveckla sig, och när utsatta barns behov kommer att öka och bli synliga.
Sist men inte minst behöver vi inge hopp! Vi människor har oanad kapacitet när det behövs och nu måste vi fokusera på att tillsammans kommer vi att klara även detta.
Elisabeth Högberg (med inspiration från Ulrika Ekebro)