Uppdrag familjehem > 

Familjehem – en helt vanlig familj med extra krydda

Här får du möta Anna som delar med sig av sin erfarenhet som familjehem. Hon och hennes man kände att de hade plats för fler personer i familjen och tanken om att bli familjehem dök upp.

– Jag har själv vuxit upp med placerade ungdomar och sett vilken förändring man kan utföra med kärlek, omtanke, stor ”skopa” tålamod, rutiner, regler samt vanligt sunt förnuft.

Anna kontaktade en bekant som arbetade inom socialtjänsten och ställde frågor om vad det innebär att vara familjehem och hur det fungerar.

– När vi fattat beslutet om att vi ville bli familjehem kändes det så klart lite pirrigt. Men, det kändes mest bra att få möjlighet att hjälpa ett barn att bli trygg och ge barnet det som den behöver för att växa upp och klara sig bra i livet.

De genomgick en utredning huruvida de var lämpliga som familjehem, vilket utredningen visade att de var. Alla som anmäler intresse att bli familjehem genomgår en utredning för att säkerställa att det blir en trygg och säker familjehemsplacering för barnet.

Stöd längs vägen

Idag bor två barn hos Anna och hennes familj och det lever ett helt vanligt familjeliv. De får stöd och hjälp av familjehemshandläggare att hålla kontakt med personer från barnens ursprungsmiljö. Anna tycker att det är väldigt givande och fint att vara familjehem även om alla dagar inte är rosenröda. Hon menar att det då är viktigt att påminna sig om de framsteg som skett och om behov uppstår kan man, via sin familjehemshandläggare, få stöd av Gemensam familjehemsorganisation (GFO).

– Det bästa med att ta hand om barn som inte haft det bra är att se deras positiva utveckling. Det är en härlig och varm känsla i hjärtat när man ser barnen bli mer trygga och ta för sig av det goda i livet.

Anna beskriver familjehemmet som en helt vanlig familj men med lite extra krydda.

– Kortfattat kan man säga att man är lärare, detektiv, skyddsängel och domare. Man behöver vara lite extra noga med att ha tydliga regler, lära sig ställa frågor på rätt sätt, förklara mycket och plåstra om med extra många plåster och kramar. Det är också jätteviktigt att visa att man står kvar när det blåser lite kring barnen.

– Jag kan absolut rekommendera andra att bli familjehem. Att se barnens positiva utveckling är verkligen en stark drivkraft och det berikar hela familjen. Man skapar ett band till barnet som håller livet ut!

Share This